Delphos: 110 anys de la revolució de Marià Fortuny fill

 

delphosportada.jpg

El seu pare ha passat a la història com un gran de la pintura catalana: La Vicaria o La Batalla de Tetuán -ambdues al Museu Nacional d’Art de Catalunya- són obres mestres de la pintura nacional. A Marià Fortuny fill, tot i no tenir les mateixes dots artístiques per la pintura com el seu pare, no li sobrava talent. Pintor, fotògraf, dissenyador i empresari, fa 110 anys va crear una icona de l’alliberament femení en forma de vestit: el Delphos

25 de juliol de 2017. Andrea Llovera / @lloveraandrea|

El 1907 el vestit de la dona era opressiu: cotilles, estructures rígides i complements superflus limitaven els seus moviments. De fet, la quantitat d’ornaments que la dona duia a sobre era símbol de la riquesa i estatus del seu marit.

En aquest context, Fortuny va idear un vestit que celebrava les formes femenines, perquè s’hi adaptava; no endarreria els seus moviments ni resultava pesat sobre el cos. El Delphos, de seda plisada, penjava de les espatlles de les dones i arribava fins als peus.

Dones capdaventeres com l’actriu i cantant Régine Flory, les ballarines Anna Pavlova i Isadura Duncan el lluien a festes i recepcions. Tot i això, no va arribar al carrer fins al 1920, ja que es considerava massa atrevit. Curiosament, està inspirat en una escultura del 476 aC., l’Auriga de Delphos. 

El sistema emprat, patentat per ell mateix el 1909, és en part un misteri: se sap que aconseguia la textura plisada col·locant capes de seda doblegada i mullada sobre tubs de porcellana calenta; les tonalitats degradades que va crear específicament mai s’han pogut reproduir, ja que la seva vídua Henrietta va tirar les seves mostres de tints naturals al canal de Venècia l’endemà de la seva mort, tal com volia l’artista.

Des de Fortuny, dissenyadors d’arreu el reinterpreten periòdicament: Madeleine Vionnet, Mary McFadden, Issey Miyake, Valentino… Llarga vida al Delphos. 

 

 

 

 

 

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s