Inés Echevarría (Uttopy): “Volem que les iniciatives de consum responsable es normalitzin”

15 de juliol de 2017

recorte foto ines 2
Inés Echevarría, co-fundadora de Uttopy, marca de roba solidària guanyadora del Best 080ID Raising Brand i Re-Imagine Textile 2017

Andrea Llovera/ Uttopy busca que la utopia de fer un món més igualitari i just sigui possible. Per cada peça de roba que compris de la marca, el 15% del preu va directament a diverses ONG. Cada col·lecció ajuda a una causa concreta i té un disseny que s’hi inspira. De moment, We are the Ocean i Stronger Together ajuden a Oceana per protegir l’oceà de la sobrepesca; Go Wild for Life col·labora amb Fundación Oso Pardo per protegir la biodiversitat; Born to be extraordinary és en benefici de la investigació de malalties rares de la mà de Dgeneration; Zero Hunger vol erradicar la fam amb Mary’s Meal; i I’ve got hope busca que totes les persones tinguin llar amb Fundación Mambré. Acaben de guanyar els premis Best 080ID Raising Brand i el Re-Imagine Textile 2017. Una de les co-fundadores de la marca, Inés Echevarría, ens explica el projecte.

-Com sorgeix Uttopy?

Uttopy és una marca de roba solidària formada per dues sòcies, la Cristina Fernández i jo, les dues amb formació empresarial a ESADE. Hem seguit trajectòries diferents: jo m’he enfocat en el món del màrqueting i la publicitat i he treballat a agències de comunicació; la Cristina és emprenedora, experta en desenvolupament de producte i disseny, a més de tenir un màster en gestió de moda. Tota aquesta experiència l’hem enfocat cap a la branca de la solidaritat, que també hem treballat al llarg dels anys en voluntariats i donant suport a diverses iniciatives solidàries.

-Vau iniciar aquest projecte personal mitjançant un crowdfunding, què us ha aportat fer-ho d’aquesta manera?

Fa més d’un any que som darrere del projecte d’apropar la solidaritat d’una forma que s’integri fàcilment a la vida de la gent. En concret des de l’octubre quan vam llançar les primeres col·leccions gràcies a una campanya de crowdfunding per validar el projecte on vam demanar el necessari per fer unes 250 peces: 7.000 euros. Per nosaltres va suposar un aprenentatge molt accelerat: hi ha molta transparència, expliques el rerefons del projecte, i genera molta empatia amb la gent que hi participa i col·labora amb tu. Ens va ajudar per replantejar i reenfocar el segon llançament, de cara aquest any, veient la temàtica i com el consumidor podia portar les peces.

-Us definiu com un hub. Per què?

Som com un hub perquè el nostre projecte és totalment col·laboratiu. Darrere de cada col·lecció posem les causes al centre: el problema de la igualtat, de la investigació mèdica… busquem un dissenyador que tingui sensibilitat amb aquest tema, amb la finalitat de crear un moviment a partir de la solidaritat, sobretot pensant en el sentiment que volem generar a la gent. Després parlem amb una ONG que doni suport a la causa. Posem en comú les idees i històries que hi ha darrere de cada causa i amb això creem la col·lecció de peces. A més, intentem participar en esdeveniments que tenen alguna cosa a veure amb la temàtica, per fer-la visible. La solidaritat sempre està al centre.

“Tots els nostres dissenys són positius: visualitzen la solució”

-Ara mateix quines col·leccions teniu?

Vam llançar quatre col·leccions, que cobrien les quatre categories més genèriques de solidaritat: medi ambient, investigació mèdica, pobresa i igualtat. Dins de cada categoria ens focalitzem en una temàtica concreta. Per exemple, dins d’investigació mèdica donem suport a les malalties rares; dins de medi ambient a la protecció de la biodiversitat, dins de la pobresa a l’erradicació de la fam; dins de la inclusió social ajudem els sensesostres. Tots els nostres dissenys són positius: visualitzen la solució, volem formar part d’un canvi de mentalitat a la societat.

-De cada peça de roba, un 15% el doneu a aquestes causes

És important dir que donem a la causa de la col·lecció el 15% del preu de cada peça. Això dona peu a molta transparència, perquè hi ha empreses donen un percentatge del benefici total. En aquests casos, si no hi ha benefici, fet que pot passar perfectament i a més en projectes tan incipients, tot es queda en res.

-Els preus de les peces estan entre els 25 i 30 euros. Quin model de negoci teniu?

El nostre objectiu és apropar la solidaritat, per tant, si posem preus cars, la gent no arribarà a pagar-ho. Nosaltres apostem per preus econòmics. Està clar que hi ha poc marge de benefici, es tracta d’un model molt agressiu. Però pensem que la solidaritat tindrà la capacitat de traccionar per generar uns volums que facin que nosaltres puguem viure d’això. Apostem per la solidaritat i volem que es normalitzin les iniciatives de consum responsable.

 

 

-Com estan fetes les peces?

No tindria sentit ser un projecte solidari sense ser respectuosos amb el medi ambient. Són col·leccions sostenibles, confeccionem amb cotó orgànic i polièster reciclat, minimitzant l’impacte mediambiental. Fem servir serigrafia amb tintat a l’aigua i tenim totes les acreditacions. Les peces són respectuoses amb el seu entorn. Volem unir la imatge de la solidaritat i els valors que hi ha darrere amb la forma. Hi ha una vocació d’impacte positiu, i fer-ho perjudicant el medi ambient no tindria sentit.

“És un projecte personal que fem amb el nostre capital, temps i esforç”

-En què us ajudaran els premis Best 080ID Raising Brand i Re-Imagine Textile 2017 que acabeu de rebre?

Les iniciatives de suport a l’emprenedoria són molt valuoses per a qualsevol persona que estigui començant com nosaltres, perquè la teva iniciativa s’està començant a implementar, però hi ha un munt de reptes, i no és fàcil tirar endavant. Ho estem fent amb el nostre capital, temps i esforç personal. Que te’l reconeguin és una motivació molt gran, perquè veus que la teva feina té un sentit i una finalitat. A més, aquests premis inclouen una part de contacte amb la gent del sector i assessorament, i al final és riquesa que aporten al projecte.

-Quines són les següents passes de Uttopy?

L’any vinent volem continuar fent llançaments de col·leccions i rellançaments de modificacions de gammes. La nostra idea és que puguis anar al nostre web i acostar-te a les causes solidàries a partir dels nostres dissenys, de forma agradable i positiva. Fer-te descobrir la història darrere de cada peça i veure què pots fer com a ciutadà per a involucrar-te.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s